Въпроси и отговори от Blogger.com

Често задавани въпроси и отговорите им директно от Blogger.com:
  1. Как да си направя профил в Blogger?
  2. Как да си направя блог в Blogger?
  3. Как да публикувам в блога си?
  4. Как да публикувам снимки?
  5. Не мога да вляза в профила си. Какво да направя?
  6. Как да изтрия блог?
  7. Как мога да анулирам профила си?
  8. Може ли в блога ми да публикува повече от един човек?
  9. Как да добавя снимката си в профила си?
  10. Как да настроя връзка по FTP (или sFTP) към външния ми уеб хост?
  11. Как да използвам собствено име на домейн в блога си?
  12. Как работи Blogger Mobile?
  13. Как да поставя етикети на публикациите си?
  14. Как да добавя AdSense в блога си?
  15. Как да активирам емисията за моя блог?
  16. За какво служи бутонът "Сигнализиране"?
  17. Как мога да модерирам коментарите в моя блог?
  18. Как да използвам функцията за оформления на Blogger?
  19. Защо към моя формуляр за публикуване е добавена функция за потвърждение чрез въвеждане на дума?
  20. Защо блогът ми е деактивиран?
  21. Мога ли да използвам клавишни комбинации при публикуване?
  22. Как да използвам функцията за транслитериране?
  23. Как да използвам редактора на публикации в Blogger?
  24. Откъде мога да си купя собствено име на домейн за моя блог?
  25. Как да променя формата на датата, която се показва в блога ми?
  26. Какво представлява шаблонът за публикуване?
  27. Какво представляват препратките и как да ги използвам?
  28. Какво представлява опцията за проверка с дума?
  29. Мога ли да редактирам HTML кода на оформлението на блога ми?
  30. Къде се показва заглавието на блога ми?
  31. Какво представлява URL адресът?
  32. За какво се използва настройката "списък"?
  33. За какво се използва настройката "кодиране"?
  34. Какво е FTP сървър?
  35. Какво е FTP път?
  36. Каква е разликата между повторно публикуване на индекса и това на целия блог?

1. Как да си направя профил в Blogger?
Кликнете върху бутона "Създайте вашия блог сега" от началната страница на Blogger. На следващата страница ще имате възможност да създадете профил в Google, който ще можете да използвате за достъп и до други услуги на Google. Ако пък вече разполагате с такъв профил, може би от Gmail, Google Групи или Orkut, моля, първо влезте в него. Щом го направите, ще трябва да си изберете екранно име и да приемете условията за ползване на Blogger. Когато приключите с това, ще можете да създадете блог и да започнете да го използвате!

2. Как да си направя блог в Blogger?
Преди да можете да създадете безплатен блог в Blog*Spot (услугата за хостинг на Blogger), трябва първо да сте си направили профил в blogger.com. След като влезете в blogger.com, кликнете върху връзката "Създаване на блог". Като втора стъпка въведете заглавие и URL адрес. Ще трябва да въведете и показаната на тази страница дума за проверка. Когато сте готови, кликнете върху "Продължение". Като трета стъпка можете да изберете шаблон, който определя как блогът ви ще изглежда, след като го публикувате. След това Blogger ще създаде новия ви блог и ще запази място за него в BlogSpot. Веднага щом направите първата публикация в блога си, страницата ви ще се покаже на избрания адрес.

3. Как да публикувам в блога си?
В таблото кликнете върху връзката "Нова публикация" до името на блога, в който искате да публикувате. Ще се покаже страницата "Създаване на нова публикация". Въведете заглавие (по избор), след което напишете и текст. Когато сте готови, кликнете върху "Визуализация", за да се уверите, че всичко е както трябва. Ако сте доволни от това как изглежда текстът ви, натиснете бутона "Публикуване". Новата ви публикация ще се появи в блога ви.

4. Как да публикувам снимки?
Можете да качвате снимки посредством иконата с изображение в лентата с инструменти на редактора на публикации. Когато кликнете върху иконата, ще се появи прозорец, в който можете да изберете една или няколко снимки от компютъра си. Само трябва да натиснете бутона "Преглед", за да намерите тези, които искате. Или, можете да въведете URL адреса на изображение, което вече е в интернет, за да го вмъкнете в публикацията си. Ако кликнете върху връзката за избор на оформление, можете да персонализирате начина, по който снимките ще се показват в публикацията ви. Опциите за наляво, по средата и надясно определят разположението на текста спрямо снимките. Опцията за оразмеряване ви позволява да променяте мащаба на снимките в рамките на площта за публикуване.

5. Не мога да вляза в профила си. Какво да направя?
Ако сте забравили потребителските си данни за вход в профила си в Google, можете да ги възстановите, като кликнете върху "?" до "Парола" на страницата за вход в Blogger или като посетите страницата за помощ за паролата в Google Профили.
Не забравяйте, че потребителското ви име за Google е целият имейл адрес, който сте използвали, за да създадете профила си(напр. yourname@example.com).
Ако можете да влезете в профила си, но съответния блог или блогове не са на таблото ви, най-вероятно не сте влезли в правилния профил. В такъв случай се опитайте да влезете, като изпробвате всичките си имейл адреси и ако е нужно, използвайте формуляра за помощ за паролата. Моля, направете това, дори и ако мислите, че имате само един профил. Имаме много случаи, когато потребители, без да разберат, са създали допълнителен профил, поради което тази проверка е най-бързият начин да намерите блога си.

6. Как да изтрия блог?
За да изтриете целия си блог, само трябва да отидете в раздела Настройки | Основни. Сега е моментът да се уверите стопроцентово, че сте в правилния блог и че искате да го изтриете завинаги от профила си. След това кликнете върху "Изтриване на този блог". Ако блогът ви се намира на вашия собствен сървър, файловете в него няма да бъдат изтрити. Можете да ги изтриете ръчно, като се свържете със сървъра посредством FTP програма.

7. Как мога да анулирам профила си?
За да изтриете профила си в Google, включително и съответните блогове, моля, влезте в него от началната страница на Google Профили. След като влезете, кликнете върху връзката "Редактиране" до списъка "Моите услуги", за да се покаже страницата, от която можете да изтриете вашия профил. Моля, имайте предвид, че с изтриването на профил, се изтриват всички услуги на Google, свързани с него, например профилът ви в orkut, страницата ви в iGoogle и блоговете ви в Blogger.

8. Може ли в блога ми да публикува повече от един човек?
Да, тези блогове се наричат "колективни". Най-общо, блогът се създава от един човек, който след това кани други хора в него. Членовете могат да са или администратори, или обикновени потребители. Администраторите могат да редактират всички публикации (не само собствените си), да добавят и да премахват други членове (и да предоставят административен достъп),както и да променят настройките на блога. Обикновените членове могат само да публикуват в блога.
За да поканите някой в блога си, първо отидете в раздела Настройки | Разрешения и кликнете върху "Добавяне на автори". След това въведете имейл адресите на хората, на които искате да изпратите покана и те ще я получат по електронна поща незабавно. Не забравяйте, че те трябва да имат профил в Google и ако нямат, ще бъдат подканени да си създадат. Когато сте готови да изпратите поканите, кликнете върху "Покана". Ще получите потвърждение по имейл, когато нов член благополучно се присъедини към колективния блог.

9. Как да добавя снимката си в профила ми?
Първо кликнете върху връзката "Редактиране на профила" в таблото. В отворилия се формуляр въведете URL адреса на снимката за профила ви и след това кликнете върху "Запазване" в долния край на страницата. Ако не разполагате с качена в интернет снимка, можете първо да публикувате снимка в блога си. След като го направите, превключете в режим "Редактиране на HTML" в редактора на публикации, ако още не сте. Копирайте URL адреса на снимката и го поставете в полето "URL адрес на снимката" в профила на блога ви. След това кликнете върху "Запазване" най-долу в страницата и сте готови. Не забравяйте, че размерът на снимката трябва да е 50 КБ или по-малък.

10. Как да настроя връзка по FTP (или sFTP) към външния ми уеб хост?
Отидете в Настройки| Публикуване и изберете начин за установяване на връзка. След това въведете съответните настройки. Когато сте готови, запазете данните за сървъра си, като натиснете бутона "Запазване на настройките" най-долу и отново публикувайте блога си. Моля, обърнете внимание, че се използват портовете по подразбиране (21 за FTP и 22 за SFTP). Други портове не могат да се зададат. Също така не въвеждайте http:// или ftp:// в адреса на сървъра или настройката за пътя.

11. Как да използвам собствено име на домейн в блога си?
Ако не ви се иска адресът на блога ви да съдържа blogspot.com, можете да се сдобиете със собствен домейн. Ние ще продължим да хостваме цялото ви съдържание както досега, но то ще се показва на новия ви адрес. За целта за нужни три елемента:

Вашият домейн

Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете име за домейна си, например mysite.com и да го регистрирате. Домейни се регистрират от редица доставчици на интернет услуги.

DNS настройки

След това трябва да създадете CNAME запис за домейна в DNS сървъра, който асоциира домейна с ghs.google.com. Това става по различен начин, в зависимост от доставчика на услуги, който регистрира домейна, поради което можете да се свържете директно с него, за да получите помощ съответно. Моля ,имайте предвид, че новият DNS запис не се активира веднага.

Настройки на Blogger

До момента имате домейн и DNS сървърите знаят, че трябва да пренасочват потребителите, които искат да видят блога ви, към Google, така че нашата задача тук е да се уверим, че Google ще свързва вашия домейн с правилния блог. Задайте това в раздела Настройки | Публикуване на блога ви в Blogger. Ако публикувате в Blog*Spot, най-горе в страницата ще видите връзка, която предлага да ви прехвърли към ваш собствен домейн. Давайте смело напред и кликнете върху тази връзка. Настройката "Адрес на Blog*Spot" ще се промени на вашия домейн. Въведете регистрирания от вас домейн в началото на този процес и запазете настройките си.

Забележки:

  • Ако новият ви домейн не пренасочва към блога ви, изчакайте още един-два дни, за да сте сигурни, че всички DNS сървъри са се актуализирали. Ако пренасочването не работи и след това, се свържете с доставчика, който е регистрирал домейна, за да проверите дали сте въвели правилно DNS настройките.
  • Първоначалният ви адрес от Blog*Spot автоматично ще пренасочва към новия ви домейн. По този начин, всички съществуващи връзки или отметки към сайта ви ще продължат да работят.
  • Тази функция може да се използва за домейни (напр. mysite.com) или поддомейни (напр. name.mysite.com). Не можете обаче да указвате поддиректории (напр. mysite.com/blog/) или заместващи символи (напр. *.mysite.com).
12. Как работи Blogger Mobile?
За да създадете мобилен блог, трябва само да изпратите съобщение, (което може да съдържа само снимка, текст или и двете) на адрес go@blogger.com и блогът ви ще е готов веднага! След като изпратите съобщението, ще получите отговор, съдържащ URL адреса на вашия мобилен блог и код за потвърждение, с който можете да си го поискате. За да поискате блога си, трябва само да въведете кода за потвърждение в http://go.blogger.com. Ако поискате мобилния си блог, ще получите пълен достъп до настройките и функциите на Blogger.com, ще можете да го свържете с профил в Google или да го обедините с вече съществуващ блог.

13. Как да поставя етикети на публикациите си?
Когато пишете публикация, най-долу във формуляра има празно място с надпис "Етикети за тази публикация". Можете да въведете каквито искате етикети, като ги разделите със запетая. Можете също така да кликнете върху връзката "покажи всички", за да се покаже списък с етикети, които сте използвали преди. За да добавите някой от тях, трябва само да кликнете върху него. Когато публикувате текста си, етикетите ще се появят заедно с него. Ако кликнете върху който и да е от тях, ще се отвори страница с всички публикации с този етикет. Можете също така да добавите списък с всички ваши етикети в страничната лента на блога си, сортирани по азбучен ред или по честота на употреба.

14. Как да добавя AdSense в блога си?
За да използвате AdSense във вашия блог, кликнете върху разделите "Шаблон" или "Оформления". Ако блогът използва оформления, добавете елемент за нова страница и изберете опцията за AdSense. Ако използвате класически шаблон, само трябва да кликнете върху връзката "AdSense" в раздела "Шаблон". Можете да изберете размера на рекламите и да персонализирате начина, по който те се показват в блога ви.

15. Как да активирам емисията за моя блог?
Първо отидете в раздела Настройки | Емисия на сайта. Оттук можете да изберете каква част от съдържанието си искате да синдикирате. Ако изберете "Пълно", в емисията ще се използва цялото съдържание на всяка публикация, а ако изберете "Кратко", ще се използва само част от началото на всяка публикация. Опцията "Няма" изключва емисията напълно.

16. За какво служи бутонът "Сигнализиране"?
Тази функция се нарича "Сигнал за неподходящо съдържание" и е достъпна от навигационната лента на Blogger. Бутонът "Сигнал?" позволява на общността от автори и читатели на блогове лесно да отбелязват съдържание със съмнителен характер, което ни помага да предприемем съответните действия, когато е необходимо. Когато човек, отворил страницата на блога, кликне върху бутона "Сигнал?" в навигационната лента на Blogger, това означава, че според тях съдържанието на блога може да е обидно или незаконно. Броят на сигналите, подадени за даден блог като неподходящ, се следи от нас и тази информация се използва, за да се определи какви действия да се предприемат. Обърнете внимание, че потребителите могат да натиснат този бутон повторно, за да оттеглят подадения от тях сигнал.

17. Как мога да модерирам коментарите в моя блог?
Ще откриете настройката за модериране на коментари в раздела Настройки | Коментари. Необходимо е да изберете само "да" или "не". Ако изберете "да", ще се появи поле, в което да въведете вашия имейл адрес. Така ще можете да модерирате коментарите по електронна поща, без това да се отразява на стандартната ви настройка за уведомяване за коментари. Тази опция не е задължителна, тъй като винаги можете да модерирате коментарите от интерфейса на Blogger. Така че задайте опцията на "да", въведете ако искате адрес за уведомяване, запазете настройките и изчакайте следващия коментар.
Всички входящи коментари отсега нататък ще се показват на специална страница "Модериране на коментари", която се намира в раздела "Публикуване". На нея ще видите списък с всички създадени коментари, които още не са одобрени или отхвърлени. (Списъкът не включва коментари, направени от администраторите на блога). На всеки ред от списъка се показва началото на коментара, името на автора и часът на създаването му. Ако кликнете върху триъгълника отляво, редът ще се разгъне, за да покаже целия текст на коментара, заедно с две връзки - "Публикуване" и "Отхвърляне", които можете да използвате, за да одобрите или отхвърлите коментара.
Всичко това може да се направи и по електронна поща. Ако сте въвели имейл адрес за модериране, ще получавате съобщение за всеки коментар, в което ще се съдържат връзките "Публикуване" и "Отхвърляне", както и връзка към главната страница за модериране на блога.

18. Как да използвам функцията за оформления на Blogger?
Първо трябва да намерите името на съответния блог в таблото и да кликнете върху връзката "Шаблон" до него. Ако връзката всъщност се нарича "Оформление", това означава, че тази функция вече се използва и можете да пропуснете съвсем първите стъпки. На страницата за "Шаблон" потърсете сред навигационните връзки раздела на име "Персонализиране на дизайна" и кликнете върху него. Ще се появи съобщение за това, че Blogger ще създаде архивно копие на текущия ви шаблон. (Архивното копие няма давност и можете да го възстановите, когато пожелаете). Кликнете върху бутона "Надстройка на шаблона", за да продължите. След това изберете един от стандартните ни шаблонни дизайни, кликнете върху "Запазване на шаблона" и сте готови.
Когато шаблонът ви е надстроен, можете да подредите елементите в него така, както искате да се показват. Само трябва да кликнете върху елемента, който искате да преместите и да го плъзнете, и го пуснете там, където искате да бъде. (Забележка: В повечето шаблони можете да местите всички елементи с изключение на навигационната лента, публикациите в блога и заглавието). Можете да добавите различни елементи в страницата на блога си или в страничната му лента, като кликнете върху "Добавяне на елемент в страницата". Това действие ще отвори изскачащ прозорец, от който можете да добавите елементи в блога си, като кликвате върху "Добавяне в блога" в желания раздел на съответния елемент.

19. Защо към моя формуляр за публикуване добавена функция за потвърждение чрез въвеждане на дума?
Предназначението на проверката чрез въвеждане на дума към формуляра за публикуване е намаляването на нежеланото съдържание в BlogSpot като цяло. Причините са две:

Потенциално нежелано съдържание

В този случай проверката чрез дума се извършва от автоматична система за определени блогове с потенциално нежелано съдържание. Тъй като процесът е автоматичен, не е изключена вероятността от неправилни попадения, въпреки че алгоритмите постоянно се подобряват с цел намаляването им. Наличието на проверка чрез въвеждане на дума към вашия формуляр за публикуване не възпрепятства публикуването от ваша страна и не означава, че блогът ви ще бъде изтрит или наказан по някакъв начин, ако всъщност не е в нарушение на нашите правила. За да избегнете допълнителни неудобства при публикуване, щракнете върху иконата с "?" (въпросителен знак) до проверката с дума към формуляра за публикуване. Така ще се отвори страница, от която можете да поискате преглед на вашия блог. Един от нас ще погледне блога ви, ще установи дали съдържа нежелано съдържание и ако не, ще маркираме блога ви, така че в него повече да не се показва функцията за проверка с дума.

Висока честота на публикуване


Ако публикувате много пъти на ден, ще трябва да правите проверка с дума за всяка публикация, независимо от това дали блогът ви е маркиран, че не е потенциално нежелан. В такъв случай трябва само да изпълните проверката с дума за всяка публикация или да изчакате 24 часа, след което функцията автоматично се изключва. Целта на това ограничение е контролирането на натоварването на сървърите ни и предотвратяването на очевидно нежелано съдържание. Поради тази причина за индивидуалните блогове не се предлага преглед за освобождаване от това ограничение.

20. Защо блогът ми е деактивиран?
Деактивирането е в резултат от автоматичното маркиране на блог като нежелан, от нашата система за класификация. Ако вашият блог не е нежелан, това значи, че е маркиран като такъв по погрешка от нашата автоматична система, за което се извиняваме. Ако вашият блог е деактивиран, той се показва в таблото, но няма да може да се отвори, ако кликнете върху него. В такъв случай се дава гратисен период, през който можете да поискате той да бъде прегледан и евентуално възстановен.

21. Мога ли да използвам клавишни комбинации при публикуване?
Blogger предлага няколко клавишни комбинации, които могат да се използват при редактиране на публикации. Те работят със сигурност в Internet Explorer 5.5+/Windows и браузърите от тип Mozilla (1.6+ и Firefox 0.9+), и евентуално и в други браузъри. Ето кои са те:
  • control + b = Получерно
  • control + i = Курсив
  • control + l = Текстов блок (само в режим на HTML)
  • control + z = Отмяна
  • control + y = Възстановяване
  • control + shift + a = Връзка
  • control + shift + p = Визуализация
  • control + d = Запазване като чернова
  • control + s = Публикуване
  • control + g = Транслитериране на хинди
22. Как да използвам функцията за транслитериране?
Blogger предлага функция за автоматично транслитериране, която конвертира романските знаци в деваганари, които се използват в хинди. Това позволява фонетичното въвеждане на думи на хинди с английски букви, които след това могат да се показват в правилната азбука. За да активирате тази функция, отидете на страницата Настройки | Основни и изберете "Да" за опцията за транслитериране. Тази настройка важи за всички блогове във вашия профил, подобно на настройката за режим на създаване.

23. Как да използвам редактора на публикации в Blogger?
Редакторът за публикации на Blogger има три режима:
  • Създаване: WYSIWYG режим за работа с текст с помощта на бутони за форматиране.
  • Редактиране на HTML: първичен режим с ръчно редактиране на html кода.
  • Визуализация: визуализира цялата публикация, заедно със заглавието, връзките и снимките в нея.


За да превключвате между режимите, трябва само да кликнете върху съответната връзка. Бутоните за форматиране се поддържат само от определени браузъри.
Функции, отляво надясно:
  • Шрифт
  • Размер на шрифта
  • Получерно
  • Курсив
  • Цвят на шрифта
  • Връзка
  • Подравняване отляво
  • Центриране
  • Подравняване отдясно
  • Пълно подравняване
  • Подреден (номериран) списък
  • Неподреден списък (с водещи символи)
  • Текстов блок
  • Правописна проверка
  • Качване на изображение
  • Премахване на форматирането от избраното
24. Откъде мога да си купя собствено име на домейн за моя блог?
Съществуват редица фирми, от които можете да си купите домейн, обикновено на много достъпна цена за една година. Можете да разгледате различни предложения, като направите търсене в Google за регистратори на домейни. Можете да използвате и следния списък:
25. Как да променя формата на датата, която се показва в блога ми?
Можете да промените формата на датата както за публикациите, така и за връзките към архивите, като редактирате настройките на блога си. В страницата Настройки | Форматиране има полета "Формат на датата на заглавката" и "Формат на датата на архивния индекс ". И двете полета са падащи менюта, съдържащи опциите за формата на датата. (Датата на заглавката обикновено се намира над публикациите ви, а индексът на архивите обикновено е списък с връзки към архиви в страничната лента). Кликнете върху "Запазване на настройките" най-долу в страницата и сте готови.

26. Какво представлява шаблонът за публикуване?
Шаблоните за публикуване спестяват време на потребителите, тъй като са форматирани предварително д редактора на публикации. Някои потребители предпочитат публикациите им да са форматирани по определен начин. Например, някой може да иска да постави връзка към статия на първия ред и по-долу да я цитира. В този случай маркерите за връзката и текстовия блог могат да се въведат в шаблона за публикуване, за да се показват за попълване при при създаването на всяка нова публикация.

27. Какво представляват препратките и как за ги използвам?
Препратките ви позволяват да следите страниците в интернет, в които има връзка към вашите публикации. Ако ваш приятел създаде връзка към една от вашите публикации, в нея автоматично ще бъде указано, че има връзка към нея и ще се появи фрагмент от текста на приятеля ви и връзка към неговата публикация. Настройката за препратките се намира в раздела Настройки | Коментари и се състои от опция за включване или изключване. Ако е включена, до връзката за коментар на всяка публикация ще се показва нова връзка с текста "Връзки към тази публикация".

28. Какво представлява опцията за проверка с дума?
Опцията за проверка с дума се намира в раздела Настройки | Коментари на блога. Ако изберете "да" за тази настройка, потребителите, които правят коментари в блога ви, ще трябва да изпълнят стъпка за проверка чрез въвеждане на дума, подобна на тази при създаването на блога. Целта на проверката с дума е предотвратяването на добавянето на коментари от автоматизирани системи, тъй като само човек може да изпълни тази стъпка. Ако сте получавали коментар, който прилича на реклама или случайна връзка към някакъв сайт, това означава, че сте изпитали на свой гръб нежелан коментар. Голяма част от това нежелано съдържание се генерира от софтуер, който не може да изпълни стъпката за проверка чрез въвеждане на дума, затова активирането на тази опция е подходящ начин да блокирате много подобни коментари.

29. Мога ли да редактирам HTML кода на оформлението на блога ми?
Разбира се, трябва само да отидете в раздела Шаблон | Редактиране на HTML код . Първият елемент в тази страница е опция за изтегляне на копие на шаблона в текстов файл на твърдия ви диск. Силно препоръчваме тази опция, защото лесно можете да я отмените, като отново качите същия файл. Следва същинският код на шаблона. Ще забележите, че той изглежда като почти обикновен HTML и CSS, но включва и редица допълнителни маркери, които го правят съвместим с редактора за оформления с плъзгане и пускане, както и с инструмента за избор на цвят и шрифт.

30. Къде се показва заглавието на блога ми?
Заглавието на блога ви, така както е зададено в раздела Настройки | Основни в Blogger, може да се покаже на много места: в публикувания от вас блог, в таблото, в профила ви, в списъка "Наскоро актуализирани" в таблото (ако блогът ви не е скрит). Така че покажете вашите творчески умения!

31. Какво представлява URL адресът?
URL адресът е местоположението на даден файл в интернет. Примери за URL адреси са http://www.blogger.com/ и http://myblog.blogspot.com/. Избраният от вас URL адрес ще се използва от посетителите ви и вас самите за достъп до блога ви.
При създаването на блога ще имате възможност да изберете URL адрес на вашия блог, ако искате той да се хоства от Blog*Spot. Тъй като в Blog*Spot вече има голям брой блогове, ще трябва да сте изобретателни и вероятно ще се наложи да въведете няколко адреса, докато намерите свободен. Важно е да се знае, че единственият не буквено-цифров знак, който URL адресът на блога може да съдържа, е тире. Не са разрешени интервали, долни черти (_) или други специални знаци.

32. За какво се използва настройката "списък"?
Настройката "Добавяне на блога към списъците?" определя дали вашият блог да се показва в blogger.com - по-точно списъкът с блогове във вашия профил и наскоро актуализираните блогове в началната страница на Blogger. Тази настройка се намира в страницата Настройки | Основни. Забележка: Ако шаблонът на вашия блог използва маркера "BlogMetaData", изключването му означава, че блогът няма да се индексира от интернет търсачките.

33. За какво се използва настройката "кодиране"?
Настройката за кодиране определя начина на показване на блога в браузъра. Това не е от особено значение за блоговете на английски език, но е от основно значение за правилното показване на блогове, които са на други езици. По подразбиране се използва кодиране "UTF-8", тъй като то поддържа всички езици. В някои случаи обаче може да се наложи да се използва друго кодиране. Ако пък не можете да намерите дадено кодиране, ни уведомете и ще го добавим в най-скоро време.

34. Какво е FTP сървър?
FTP сървърът е компютър, който използва FTP протокол за качване на файлове от потребителите. Адресът на вашия FTP сървър обикновено изглежда по следния начин: ftp.example.com
При закупуването на услуги за хостинг, получавате адреса на FTP сървъра, който да използвате. Ако нямате такава информация или не сте сигурни, се свържете с доставчика на услуги за хостинг.

Забележки:
  • Използват се портовете по подразбиране (21 за FTP и 22 за SFTP). Други портове не могат да се зададат.
  • Не въвеждайте http:// или ftp:// в адреса на сървъра.
35. Какво е FTP път?
FTP пътят указва на Blogger къде на сървъра да постави файловете на вашия блог. Той трябва да е със следния формат:
директория/директория/ (наклонената черта е задължителна)
Ако сте запознати с FTP, пътят представлява достъпната в уеб директория. Тя например може да е "htdocs", "www", "public_html" или "htdocs/blog/", ако сте поставили блога си в поддиректория.
Ако всичко това ви звучи сложно, се обърнете за помощ към доставчика си на услуги за хостинг. От там ще ви кажат какво трябва да направите, за да настроите вашия сървър.

Забележки:
  • НЕ използвайте http://, ftp:// или адреса на сървъра в пътя.
  • Директорията, която указвате, трябва вече да съществува FTP сървъра.
  • Пътят не може да е абсолютен - той трябва да се използва с целия адрес на FTP сървъра.
36. Каква е разликата между повторно публикуване на индекса и това на целия блог?
За да актуализирате промените в блог, който публикувате по FTP, ще трябва отново да го публикувате. Повторно публикуване само на индекса означава, че ще се препубликува само страницата с индекса (и емисията на сайта, ако е активирана).
Повторно публикуване на целия блог означава, че ще се публикува целият блог - страницата с индекса, емисията, страниците с блогове и архиви. Така последните промени в шаблоните ще се приложат към всички страници на вашия блог. Процесът може да отнеме известно време, ако броят на публикациите ви е голям.

Ако информацията ви е била полезна, моля вижте как да подкрепите сайта!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!