Как да популяризирам сайта си безплатно

Популяризиране на сайт?! Да, нужно е, защото всеки сайт се нуждае от посетители. И колкото повече, толкова по-добре. Независимо дали за да постигне социални или финансови цели. Как да увеличим посетителите на сайта, как да привлечем трафик от реални потребители, е също толкова важно, колкото и създаването на самия сайт. Чрез популяризирането на сайта ние увеличаваме възможностите Интернет потребителите да го намерят. Но докато да си направим сайт е лесната част, неговото популяризиране, развитие и превръщане в място, на което посетилите го да се връщат отново, изисква много и упорита работа.

В отговор на въпроса "Как да популяризирам сайта си безплатно", предлагам на вашето внимание три от най-важните стъпки пред всеки сайт и няколко полезни съвета към тях:
  1. Регистрирайте сайта си в портали, търсачки, класации...
  2. Има множество популярни сайтове в бг-мрежата, които предлагат възможността безплатно да добавите сайт в тяхната база данни, дори да поставите безплатна реклама - gbg.bg, all.bg, dir.bg, svejo.net, bol.bg, topbg.net, jabse.com и т.н. - търсенето на такива сайтове също е част от работата. И не е нужно да се ограничавате само до бг-сайтове, ако владеете други езици. Нужната ви за регистрация в тях информация (описание, ключови думи, име на сайта, категория и т.н.) е еднотипна. Това обаче, не трябва да ви подвежда да регистрирате сайта си навсякъде по един и същ начин. Моите съвети:
    • винаги давайте сходно, но различно описание на сайта
    • включвайте повече ключови думи
    • не се стремете да поставите сайта си в точно съответстващата му категория, а по-скоро в тази с най-малко регистрирани сайтове в нея
    • не спирайте да търсите и да регистрирате
    • създайте си банери и ги включвайте там, където е възможно
    С оглед на казаното дотук и един съвет: не се връзвайте на предложения на сайтове, предлагащи ви автоматична регистрация в стотици или хиляди търсачки едновременно.
  3. Регистрирайте се и пишете във форуми, он-лайн клубове, чужди блогове, социални мрежи...
  4. В по-голямата си част тези места позволяват да поставите в съобщението, подписа или в профила си, връзка към вашия сайт. Така при всяко ваше мнение или публикувана тема, четящите ще виждат и връзката към него. Разбира се, най-добре е да търсите теми, които са близки до насочеността на вашия сайт, за да можете да отправяте и директни покани той да бъде посетен, но не е задължително. Постарайте се и подписът/връзката към сайта ви да е с интригуващ текст, а не просто да напишете адреса му - по-добре е и за привличане на интереса на четящите, но и за търсачките, защото връзките ви им "говорят". Влизайте в местата, където сте се регистрирали поне веднъж месечно и участвайте в дискусиите там (колкото по-често, по-добре). Ориентирайте се към най-горещите теми, за да се "рекламирате" пред по-голям брой потребители. В същото време, не нарушавайте правилата, за да не бъдете изтрит като акаунт от администраторите - вашите мнения също ще изчезнат и трудът ви отива на вятъра. Социалните мрежи, позволяват да публикувате в тях връзки директно към материали в сайта ви, като потребителите в някои от тях дори могат да ги оценяват и класират. На практика вие пренасяте в тях вашия сайт (или поне материалите от него, които сте регистрирали в социалната мрежа), с което си осигурявате безплатно като потенциални посетители на сайта ви всички активни членове на мрежата. Такива мрежи има много: facebook.com, twitter.com, svejo.net, dao.bg и т.н. 
  5. Публикувайте обяви; включете сайта си в новинарски групи...
  6. Има голям брой сайтове, предлагащи възможност да публикувате безплатно обява, което е чудесен вариант да съобщите за своя сайт на повече хора и съответно да привлечете нови посетители. Естествено, ако сайтът ви не предлага нито услуги, нито продукти, остава на вашето въображение каква точно обява да публикувате, но непременно се възползвайте от този лесен и безплатен метод за популяризиране на сайта ви. Новинарски групи... Все още аз самият не съм включил сайта си в такива... Не остава време. Но знам, че този способ, също е сред тези, които могат значително да увеличат посещаемостта на сайта ви. Надявам се скоро да имам възможността да пиша по темата с нужните подробности.
В случай, че разполагате със средства, които искате да вложите в популяризиране на сайта ви, то към всичко гореизброено, можете да добавите и реклама. Подходящата реклама на подходящото място може да повиши в пъти ефективността на вашите усилия и да ви осигури наистина голям брой нови посетители. Задържането им е друга тема, по повод която може да прочетете как да направите сайта си интерактивен.

Разбира се, всичко изброено до тук, можете да направите сами, но можете и да платите на някой да го направи вместо вас. В нет-а има доста обяви за подобни услуги и естествено, аз ще ви препоръчам нещо проверено - своите.

И още едно малко, но много важно допълнение - ползвайте статистика, както и SEO интрументи, за да знаете дали вървите в желаната посока и докъде сте стигнали.

Их, без малко да пропусна - най-важно си остава вашето съдържание. Именно то трябва да води най-голямата част от посетителите на сайта ви. Как?! Чрез търсачките. Стремете се да създавате оптимизирано съдържание и хората сами ще ви открият. В моят сайт, например е много по-вероятно вие да сте попаднали след търсене, отколкото от връзка в друг сайт. Не защото ми липсват връзки в други сайтове, а защото страниците ми са почти винаги в челните резултати на търсачките!

За интересуващите се от по-детайлна информация по темата "Популяризиране на сайт" препоръчвам и статията на gan Популяризиране на сайт с външни връзки.

Ако информацията ви е била полезна, бихте могли да ме подкрепите!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

11 коментара:

Анонимен каза...

Идейна е статията. Има и безплатни методи за реклама, а не само платени, както си писал. Освен това има и размяна на линкове - нещо, което също е много полезно - особенно при сходно съдържание.

Продължавай да четеш и да предаваш знания на другите.

Unknown каза...

Мога да се съглася със забележките ти, но понеже пиша само за неща, които лично съм опитал, ще ми трябва повече информация, която да ме убеди че си прав. Сподели своя опит, а аз ще осъвременя статията :)

Анонимен каза...

Има доста безплатни начини за популяризиране на млад сайт, дори и в Българското интернет пространство. Ще обърна внимание на 2 от тях:
1.Писане на статия с в Директория за Статии - статията трябва да е на накяква тематика свързана с новия ви сайт, като ще имате възможност да поставите няколко реални линка към него. - Такава в България е http://statiite.com
2.В сайта Otgovorite.info, където може да се задават въпроси и да се отговаря, ако помагате редовно на хората и отговаряте на техните въпроиси, ще печелите реален линк към вашия сайт на всеки отговор.

А повече линкове към вашия сайт, ще го направи по-популярен в очите на Гугъл, а от там ще дойдат и повече посетители.

ninjaprog каза...

Относно размяната на линкове(малко рекламка :D) ако някои е съгласен сайтовете ни да разменят линкове да пише :).Моят е: www.ta6ak.com

Анонимен каза...

az izpolzvah www.webincomes.info i sam dovolen

Анонимен каза...

Не мога да направя коментар защото нямам познания,но имам нужда от помощ.Добри хора ми подготвят безвъзмездно сайт,чрез който ще събирам средства за лечение в чужбина.Разполагам с всички необходими документи....Имам нужда от популяризация и реклама на сайта,но както вече писах нищо не разбирам.Моля хора или фирми които се занимават с популяризация и реклами да ми съдействат.Ако цената за услугата е поносима за мен ще приема, но понеже възможностите ми са ограничени,много ми се иска да предложите вариант за рзсрачено разплащане.Пешете ми ако обичате на мейла.hristovz@abv.bg

Julia каза...

Благодаря за подсказката да популяризирам сайта си във форуми, за което до сега не съм имала време. Не ми се вярваше, че е възможно, но само за един ден от един много популярен форум за бременност и майчинство, след като бях писала съвсем насериозно по 4-5 теми ми влязоха към 300 човека! Някой ако знае друг начин да вкарам такъв трафик за един ден - може да сподели. Линка към сайта ми е в подписа. Запалих се и следващите дни писах по теми, различни но все пак на близка тематика. Пак по 100 посещения на ден. До тук с овациите, обаче. Прочетох добре правилата и всеки момент очаквам да ме изгонят точно заради този линк. От един друг форум вече ме изгониха поради същата причина - линка в подписа, че и рекламно послание бях сложила. Така че внимателно подбирайте форумите, четете правилата им, за да не си губите времето напразно в писане. На всички модератори е ясно защо е този линк. Дори да сте писали съвсем реални коментари, целта е ясна - да се популяризирате и не е добре да ви изгонят, нали?

mitko каза...

Ето още няколко сайта за популяризиране които ползвам: populqrno.com и tursia.info

niki8s каза...

Чудесна информация!
Благодаря!
Ето ви и необходимите програми:

ПРОГРАМИ

dido каза...

Осигуряването на връзки сочещи към даден сайт ще повлияе ли на неговия SearchRank или ползата се състои единствено в повишаване на неговата популярност със следващо увеличаване на посещаемостта?
И още един въпрос по-голяма посещаемост означава ли по-добър SearchRank?

Unknown каза...

Ще повлияе при определени условия и в зависимост от неща като тематика на сайта-източник, съдържание на връзката, съдържание около връзката, наличие на други връзки към други страници на сайта ни, наличие на същата връзка в други сайтове и редица още други. А ефектът може да е както положителен, така и отрицателен.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!